NYHET! Bra bordsvin på box till höstens alla rätter!

Nu har en ny röd box landat på systembolaget: Loios!
Ett portugisiskt rött vin som är rejält fruktigt och smakrikt med en ursprungstypisk karaktär och utan inblandning av ek.
Bakom vinet står João Portugal Ramos, en av landets främsta vinmakare som bland annat har prisbelönta succéer som Ramos Reserva och Vila Santa på sitt samvete.

Portugal som vinland har på senare år varit på rejäl frammarsch. Och anledningen till det kan till stor del tillskrivas João Portugal Ramos – en frontfigur i landets vinnäring vars viner rönt stor uppmärksamhet, inte minst i Sverige. Nu lanseras ett nytt vin i Sverige signerat JP Ramos: Loios.

Ett typiskt allroundvin som är lätt att tycka om både med och utan mat. I övrigt kan det beskrivas som ett intensivt fruktigt och generöst vin med inslag av mogna bär såsom björnbär, körsbär, blåbär och viol. Lägg därtill toner av mörk choklad i eftersmaken.

Varför heter vinet Loios?
Namnet Loios härstammar ifrån ett prästerskap tillhörande S:t Johannes-evangelisterna som slöt sig samman i ett kloster i Alentejo under 1500-talet. De blev snabbt omtalade som just ”Lois”. Dessa munkar är än idag omtalade i regionen och har en stark koppling till historien här. Inte minst till vinerna, efter som de själva tidigt började tillverka vin av Alentejos urtypiska druvor. Som en hyllning till regionens historia i allmänhet, och till dessa munkar i synnerhet, har därför detta röda vin – gjort på regionens traditionella duvor – getts namnet Loios.

I Loios samsas druvorna Trincadeira och Syrah. Den förstnämnda ger vinet en fyllig kropp och doft och smak av svamp, tryffel och torkade örter.
Syrah bidrar med kryddighet och en fruktig fräschör med tydlig karaktär av lakrits, röda frukter och mörka bär.

– Med Loios erbjuder vi ett generöst allroundvin som är fruktdrivet, rakt på sak och lätt att tycka om. Loios gör sig oerhört bra till höstens och vinters alla rätter, säger Matilda Junestav, produktchef, Hermansson & Co.

LOIOS
Finns nu i hyllan hos ett antal systembolag i landet men kan annars beställas till valfri butik via webbeställning.
Pris: 219 kr. // Artikelnr: 2178
Årgång: 2019
Druvor: 50% syrah, 50% trincadeira
Producent: J Portugal Ramos Vinhos
Ursprung: Portugal, VR Alentejano

Karaktär: Klar mörkröd färg. Doften är intensivt fruktig med inslag av mörka mogna bär såsom björnbär, körsbär och blåbär men även inslag av viol. Vinet har en generös smak av blåbär, björnbär och plommon och i avslutet även chokladtoner. Fin struktur där syran möter upp fruktsötman.

Serveras vid 16-18 grader till smakrika pastarätter, mustiga köttgrytor och rätter av fläsk-, lamm- och nötkött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star