Nyhet! Fransk finess med låg sockerhalt i stort format

Nu lanseras en ny, stilren vit fransos på den svenska marknaden! Från hjärtat av Languedoc kommer det fylliga men samtidigt mineraliskt krispiga vinet Arc-en-Ciel Grande Réserve – i en generös 1-litersflaska.

I hjärtat av Languedoc, vid utkanten av Thau-lagunen och Medelhavet, slog en grupp kooperativa vinodlare sig samman 1937 och bildade Les Caves Richemer. Sedan dess har de varit aktiva i Marseillans hamn.

Det marina mikroklimatet i området gör att vindarna ger svalka till vinrankorna dygnet runt och under hela sommaren. Det ger friskhet, fräschör och minerala inslag till vinerna. Och Arc-en-Ciel Grande Réserve, som nu lanseras i Sverige i systembolagets beställningssortiment, är ett bra exempel på detta.

Vinet är torrt och har en låg sockerhalt om endast 1,5 gram restsocker per liter. Det är friskt och fruktigt med en aromatisk doft med toner av vit persika, päron och citrus. I smaken hittas en fin balans av fräscha inslag av honungsmelon, lime, stenfrukt, mineral. Allt vävs samman och lämnar en lätt kryddighet i eftersmaken.

Druvan viognier dominerar med sina 80% vilket bidrar till viss fyllighet i vinet, den låga sockerhalten till trots. Men med i leken finns även roussanne och vermentino med 10% vardera.

– Det här är urtypiskt franskt vitt vin med precis allt man förväntar sig ska finnas i ett sådant. Friskt, mineraligt och matvänligt. Dessutom med låg sockerhalt och extra prisvärt med en generös flaskstorlek om en liter. Bakom Arc-en-Ciel Grande Réserve står en anrik producent som har lång erfarenhet av att producera kvalitativa viner. Arc-en-Ciel betyder regnbåge och Les Caves Richemer betyder rikt hav. Kanske det här vinet är vad man hittar om man följer regnbågen till skattkistan på havets botten? Säger Petra Ekholm, produktchef på Providential Wines & Spirits, och ler hemlighetsfullt.

Arc-en-Ciel Grande Réserve är underbart att njuta välkylt som aperitif. Men självklart passar det fint till mat också. Prova det exempelvis ihop med fisk- och skaldjursrätter. Varför inte till räkorna eller en härlig bouillabaisse? Även en baconlindad kyckling i sällskap med en matig sallad gör att vinet kommer fint till sin rätt!

Arc-en-Ciel kommer nu i årgång 2019 och vinner inte på lagring utan är färdigt att avnjutas väl kylt som det är!


Serveras med fördel som aperitif eller till rätter med fisk och skaldjur eller fågel. Perfekt även till mingel, sallader och lättare bufféer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star