Egg Benedict | Lax Benedict

Ett par härliga frukostar!

Vegetarisk ägg Benedict med hemslagen hollandaisesås.

Lax ägg Benedict som blev mindre bra men smakerna blev perfekt med sältan och frasigt stekt bröd med blandsallad och dillmayo.

Gör så här:

Helpocherade ägg (gulan gömd i vita)

Koka upp vatten (1,5 l), ättika (1 msk) och salt (2 tsk). Vattendjup bör vara cirka 6 cm och kastrullanten inte för hög, en ”platå” är lämplig (stekpanna med rak kant).

Sänk till sjudande vatten. Vattnet får inte koka för då deformeras äggen eller kan spricka. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Håll koppen nära vattenytan. Låt ägget försiktigt glida ner i sjudande vatten. Pochera ett till högst tre ägg i taget.

Låt ägget sjuda i 3 minuter, tills vitan stelnat och gulan fortfarande är lös. Skaka försiktigt på pannan så att äggen inte fastnar i botten.
Ta upp äggen med hålslev och lägg i kallt vatten någon minut för att avstanna kokningen. Ta ur och snygga till kanterna med en kniv. Serveras direkt om de skall vara varma. De kan kan varmhållas i varmt, lättsaltat vatten (60°C). Skall de serveras kalla förvaras de i lättsaltat kallt vatten.
Halvpocherade ägg (gulan syns)

Täck botten på en panna med lite vatten. Tillsätt ättika (1 tsk) och salt (1 krm). Koka upp och sänk till sjudande värme.

Knäck äggen, ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i ring/vattnet. Låt sjuda i 5 minuter. Ta bort ringen och ta upp ägget med stekspade. (Recept: Spisa.nu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star