Nya O.P. Anderson Björk – i samarbete med Restaurang Nationalmuseum

Skål alkohol, kvinnohål…Eh? Ibland kommer jag på mig själv att jag inte kan dela med mig av alla snapsvisor eller att jag sitter på fel plattform? Å andra sidan kan jag bara denna som är och förblir förseglad.

I samband med återinvigningen av Nationalmuseum lanseras O.P. Anderson Björk. Snapsen har skapats i samarbete mellan O.P. Andersson och Fredrik Eriksson, som står bakom Restaurang Nationalmuseum.

O.P. Anderson har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. O.P. Anderson Aquavit lanserades 1891 och är en av de äldsta kommersiella brännvinssorterna i Sverige. Nu släpps alltså O.P. Anderson Björk, som utvecklats av kryddmästare Jonas Odland från O.P. Anderson i samråd med Bodil Stigsdotter, sommelier och delägare i Restaurang Nationalmuseum samt utnämnd till Sveriges snapssommelier.

I grunden är den nya aquaviten som en traditionell O.P. Anderson, kryddad med kummin, anis och fänkål samt lagrad på ekfat i sex månader. I O.P. Anderson Björk tillkommer, som namnet skvallrar om, en karaktär av björk. Den är smaksatt med extrakt från björkknoppar som plockats på vintern innan de har börjat svälla, samt björksav skördad på vårkanten i Jämtland. O.P. Anderson Björk framställs precis som övriga O.P.-produkter på O.P. Anderson Distillery i Matfors utanför Sundsvall. Alla ingredienser är ekologiska.

– Kombinationen skapar fantastiska smaker och aromer. O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med en björkton som påminner lite om björkris i en bastu, säger Jonas Odland.

– Det kändes oerhört kul och ärofullt när Bodil Stigsdotter och Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus frågade oss om vi ville ta fram en snaps som passade deras koncept i den nya restaurangen. Vårt samarbete sträcker sig långt tillbaka i tiden, så jag vet att vi klickar och att de har djupa kunskaper om kryddat brännvin samt ställer höga krav, vilket kändes som en angenäm utmaning, säger Jonas Odland.

– Kryddat brännvin är en del av vårt kulturarv där O.P. Anderson är en av de stora klassikerna. Därför känns det extra roligt att kunna presentera det senaste tillskottet i O.P.-familjen just på Nationalmuseum, som för mig är ett slags sinnenas hus. Här finns vacker konst, mat och dryck – något för alla sinnen, säger Bodil Stigsdotter.

Det kommer alltid att finnas en rätt på menyn till vilken snapsen rekommenderas. Det finns också en ost från Arla – Kvibille Cheddar National – som är smaksatt med O.P Andersson Björk, även den särskilt framtagen till Restaurang Nationalmuseum.

Restaurangen kommer att servera mat i klassisk Fredrik Eriksson-stil, svenskt i grunden med oväntade smaker och modern stil. Det kommer att bli långluncher ”utan slut” med uppdaterade klassiker i matsalen och ett ambitiöst dryckesprogram i Glasbaren.

O.P. Anderson Björk kommer initialt enbart att finnas på Restaurang Nationalmuseum samt Fredrik Erikssons andra restauranger Långbro Värdshus och Restaurang Asplund. Någon gång under våren kommer den även att finnas tillgänglig på Systembolaget i beställningssortimentet.

Den som väntar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s