Ximénez-Spinola’s PX-vinäger | OliOli

Idag reducerade jag ner och upp lite Ximénez-Spinola i min tomatsås som fick slungas runt med en färskpasta vi håller på att smaka av.

Ximénez-Spinola’s PX-vinäger har alla de kvaliteter en genuin, riktigt bra sherryvinäger (PX) skall ha. Den söta, välbalanserade vinägern liknas ibland vid den italienska balsamicovinägern och tillverkas av Pedro Ximenez-druvor som växer i södra Spanien.

Den 25 år långa lagringen på ekfat har gjort karaktären rund och välbalanserad med en komplex russinaktig arom och en något rökig ton som kommer från ekfats- lagringen. Den genuina vinägern är en naturlig produkt tillverkad traditionsenligt och hantverksmässigt.

Producenten Ximénez-Spínola är välkända för sina exklusiva viner tillverkade av Pedro Ximenez-druvor. I hundratals år har familjen odlat och producerat vin i regionen Jerez.

Den nuvarande bodegan drivs fortfarande av familjen och man framställer sina druvprodukter med stor omsorg och stolthet.

Produktionen både vad gäller vin och vinäger är extremt begränsad. Vi är därför oerhört glada över vårt exklusiva samarbete med producenten.

OLIOLI har ett eget fat (nr 6), förseglat och exklusivt avsett för
buteljering åt oss. Varje år får vi 600 st flaskor och de är alla individuellt numrerade. På framsidesetiketten finner du följande information, stämplad
och handskriven på spanska:
buteljerad för OLIOLI, ekfat nr 6, flaska nr xxx, 600 st erhölls år 2017.

Ximénez-Spinola’s PX-vinäger är ofiltrerad med en syrahalt på 6%.

Passar till såser, dressingar och i desserter. Andra smakkompisar: fikon, anklever, russin, torkad frukt, nötter, mandel, spansk skinka av god kvalitet.

Ursprung: Jerez de la Frontera, Cadiz, Spanien
Producent: Ximénez-Spínola
Innehåll: PX-vinäger
Syrahalt: 6%
Volym: 375 ml

OliOli.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star