Växbo krog | Julbord | Krögarens egna ord

Förboka till årets julbord redan nu: info@vaxbokrog.se

I helgen firade vi kalas på mästerklass-krogen Växbo krog som finns med i den svenska restaurangbibeln, White Guide som klassar krogarna i ”global mästerklass”, ”mycket god klass” och god klass i olika grupper och rekommenderade i olika poängskalor i olika rankningar.

Min förebild och inspiration till mat för lokala råvaror och fantasi på nytänk, aha-upplevelse och att våga utmana driver krogen och är sporadiskt stor hjälp för mig när jag frågar hur han gör och vad som är bäst för olika tillbehör på tallriken.

Det är ett stort privilegium att få ha en sån tillgång så nära. Tänk hur goda smaker en kan skapa med exempelvis granskott och andra ingredienser från skogen med rena smaker utan att krångla till det.

Naturen, vattnet, djur och blommorna samt vitt snötäcke kring julen är alldeles nära och så vacker. Lokala bönder levererar och bidrar för oss i näringslivet och tillväxt skapar möjligheter.

Förboka till årets julbord redan nu: info@vaxbokrog.se
Många av gäster återkommer år efter år för att välkomnas till bords för en smakresa genom Hälsinge landskapet. Matsalen och uppdelade rum är elegant inredd med fina linnedukar och porslin som är välutsedd från årstidens härligheter.
Framåt julen väntas ett julbord som är här för att stanna enligt krögaren ord. Det brukar erbjudas en härlig avsmakningsmeny som har komponerats med flera sinnen i åtanke.

Flera fiskare från Hälsingekusten levererar abborre av bästa kvalitet. Vi friterar filén och serverar den med koriandermajonnäs, avokado och glödhoppa från vårt bageri.

Biff från svenska gårdar serveras med lokala kantareller, morot, lökvinägrett och krispig potatis.

Hängmörad och lokalt producerad ”ädeldetalj” serveras rosa med rökt gräddig spetskål och Västerbottensost, kalvskysås samt pommes anna.

Regnbåge från Ljusnan och bröderna Olsson serveras med grönkål, löjrom, rotsellerisås och småpotatis med lokala kantareller.

En fantastisk råvara från Arjeplog serveras rosa med stomp och chips av jordärtskocka, potatis, grankapris samt skysås.

Ett axplock av lokala ostar från Hälsingland serveras med vår egen marmelad samt ett urval av kex.

Vi myltar hjortron från Söderhamn och serverar dessa med cremé patisierre och mandelkaka.

Vi karamelliserar lokala äpplen och serverar dessa med smörstekt havre samt vår egen vaniljglass.

En enklare efterrätt med torkade jordgubbar, färska bär, kökets maräng och grädde.

Det är här eliten arbetar, det är här du vill jobba och utvecklas eller om ni redan är färdigskolad och vill lära sig mer. Högsta betyg så långt mitt öga kan nå.

Boka här inför årets julbord med familjen, släkt, partner eller varför inte unna er något gott tillsammans med kollegorna för att fira det gångna året och se framemot 2021.

*Information kan påverkas av covid-19.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star