Helsingborg Pride går bakåt | 2018

Jag läser:

Arrangörerna till Helsingborg Pride har i år valt att ej tillåta företagsloggor, varumärken och/eller jobbuniformer i paraden. Syftet är att fokus ska vara på HBTQ+kampen och inte på organisationer som vill marknadsföra sig själva. Det finns nämligen någonting som kallas för pinkwashing, vilket är ett problem i många av dessa parader.

Pinkwashing är när exempelvis företag eller organisationer som aldrig jobbat med HBTQ+frågor eller till och med är konservativa där de på ett eller annat sätt diskriminerar homosexuella och transpersoner väljer att gå med i regnbågsparaden ENDAST för att sprida sitt varumärke. Detta gör de alltså en gång om året och låtsas stötta kampen för att sedan resterande av året inte alls jobba med det.

Helsingborg Pride är alltså unik då paraden är den första i Sverige som ej tillåter synliga varumärken. De har dock fått kritik av bland annat räddningstjänsten i nordvästra Skåne som menar att det varit väldigt uppskattat tidigare år när de varit med. För deras del finns det ett starkt symbolvärde i att kunna vara med uniformerade, just för att visa att de är en räddningstjänst som menar allvar när de säger att de vill vara en räddningstjänst för alla, enligt deras kommunikationsstrateg. Men Helsingborg Pride svarar på kritiken och menar att det finns andra plattformar för de att visa att räddningstjänsten stöttar HBTQ+kampen, vilket de faktiskt gör genom att ha en regnbågsflagga permanent upphissad utanför en brandstation. Och det är precis det Helsingborg Pride vill uppmuntra: engagera även utanför Prideveckan. Helst 365 dagar om året.

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=7016386
Bild av @p3nyheter.

Jag förstår på något vis men jag håller definitivt inte med. Många av våra festivaler byggs på våra företag, föreningar och olika organisationer. Många brukar också nämna att det inte är viktigt med att synas. Sånt uppskattas med glädje över att få höra. Samtidigt är det oerhört viktigt att synas. Precis likväl som att vi har en festival. För många som är nya, funderar eller frågar ”vem stöttar Pride” då kan det vara stort med att säga vi stöttar, vi syns och flaggar med våra banderoller. Vi ska vara stolta över alla som äntligen börjar vilja synas tillsammans med Pride. Det är ett värde.

Stötta Pride i vikt med vetskap, varför, först och främst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s