Yasuragi erbjuder SFI-utbildning på jobbet

Yasuragi imponerar för varje gång det levereras ut nyheter. Sist var det under deras nya rekryteringspolicy. Det innebär att när du söker en tjänst behöver ni inte uppge ålder, personnummer, kön, etnicitet, bild på dig själv utan det räcker med att en beskriver endast de kvalifikationer en har som är relevanta för att söka respektive tjänst. Hur bra på en skala mellan 1-10? 10!

Det japanska bad- och konferenshotellet Yasuragi, i Nacka kommun, erbjuder nu språkundervisning – Svenska för Invandrare – på arbetsplatsen.

För att så många som möjligt med behov av svenskundervisning ska få möjlighet att studera har man på Yasuragi beslutat att samordna SFI-utbildningen på arbetsplatsen.

-Vi har en grupp medarbetare med hög kompetens inom sina respektive yrkesroller, men som ännu ej fått en ordentlig chans att lära sig det svenska språket. Att arbeta heltid och som inom vår bransch, ofta med arbetstider kvällar och helgdagar, kräver lite extra av dem som även ska lära sig ett nytt språk. Därför har vi nu startat en SFI-utbildning här på plats och ett 30-tal medarbetare kommer genomföra utbildningen under hösten säger Madeleine Andersson, Hotell- och HR-chef på Yasuragi.

Undervisningen bedrivs av utbildningsföretaget Omsorgslyftet. För att så många som möjligt ska kunna gå SFI-utbildningen lägger man respektive medarbetares schema så att man ska kunna gå kursen i anslutning till, eller under sin arbetsdag. Utbildningen tar även i ett första skede hänsyn till individens behov utifrån just sina arbetsuppgifter.

-Vi vill att det ska vara enkelt att lära. Med denna satsning minskar vi resvägen till och från en kurs för dessa medarbetare. Att dessutom få gå utbildningen med sina kollegor kan ge en trygghet och ett stöd i det vardagliga arbetet fortsätter Madeleine Andersson.

För Yasuragi handlar det om kompetensförsörjning, men det är även en oerhört viktig del i företagets ambition att skapa en stark tillitskultur och ta ansvar som arbetsgivare. Genom att underlätta språkinlärning kan det i framtiden bli enklare att anställa fler nyanlända och låta dem utvecklas inom företaget. Yasuragi är och vill vara en arbetsplats där många kulturer kan mötas och arbeta tillsammans.

-Det är viktigt att vi som arbetsgivare tar vårt ansvar och underlättar integrationen. Vi behöver arbeta nära myndigheter och politiker i kommunerna. Vi har ett mycket nära och bra samarbete med Nacka Kommu, som har engagerat sig stort och underlättat hela processen för SFI-projektet på Yasuragi. Om fler påtalar vad som upplevs som hinder lokalt så har vi större möjlighet att påverka i det stora. Det gynnar företagandet i vårt land och det stärker individer som vill leva i vårt land. Jag hoppas verkligen att fler tar efter vårt exempel, för det finns massor med fantastisk kompetens där ute som bara behöver få en ärlig chans och lite hjälp på traven säger Sunniva Fallan Röd, Vd på Yasuragi.

-För oss som kommun är det viktigt att underlätta kompetensförsörjningen i syfte att skapa ett hållbart företagsklimat i Nacka Kommun. Att lyssna till och vara i ständig dialog med företagen som är verksamma här är viktigt för att fortsätta bygga Nacka som en av Sveriges starkaste kommuner att arbeta och leva i säger Anders Börjesson, Näringslivsdirektör i Nacka Kommun.

#yasuragi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s