Dricks | Thailand

Första gången jag var i Thailand så luffade vi runt och besökte Chaweng, Kho Samui, Krabi, Khao san Road och Kho Samet. Därefter var det bara Aonang på Krabi samt Chon Buri och Sawadee Village på Kata Beach. Alla turer har verkligen skett i olika skepnader och nivå. Det har trappats upp och ner men det kanske har med ålder eller mognad att göra? Den här gången känns det som att jag är på en pensionärsresa vilket faller in naturligt med tanke på den fina situationen hemma vid snöblasket.

Det jag däremot alltid blir osäker över är dricksen. Jag surfade in på Asiatour.se för att läsa lite vad som står.

—-

Dricks i Thailand

I Thailand förväntas det ofta att turister lämnar dricks – åtminstone på turisthotell och restauranger. Med det handlar också om nöjdhet, så lämna dricks om du är nöjd med servicen. De flesta thailändare tackar sällan nej till en liten gest.

Lägg aldrig bara 1 baht som dricks eftersom det är ett förnärmande litet belopp.

Överblick: Hur mycket ska jag ge i dricks?

  • Restauranger: På restauranger förväntas det att du lägger 10 % av notan om det inte redan ingår en serviceavgift. Ge pengarna direkt till serveringspersonalen. På lokala restauranger bör du lägga runt 1 dollar (ca 20–40 baht). Lägg mer dricks ju finare restaurangen är.I gatukök förväntas det däremot ingen dricks.
  • Guider/chaufförer: Beroende på hur nöjd du är kan du ge 3–9 dollar per person och dag (ca 100–300 baht) till guiden för en dagstur. Till chauffören kan du ge hälften så mycket.
  • Taxichaufförer: Ge dem växelpengar eller avrunda uppåt till ett jämnt belopp om du var nöjd med resan. När du åker tuk-tuk betalas priset på förhand och du behöver därför inte lämna dricks.
  • Hotellpersonal: Ge piccolon ungefär 1 dollar (ca 20–40 baht) för hjälp med bagage – beroende på servicenivå och antal väskor. Städerskor förväntar sig ingen dricks men lägg gärna runt 50–100 baht per dag i ett kuvert om du vill visa din tacksamhet.

—-
Det känns väl lite precis som det alltid har varit förutom att en gav mer dricks förr än nu? Håller ni med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star