1979 | Mycket har hänt

Foto: QX Arkiv/Eva Eijerfors

Från mat till matnyttig information! Tänk att det bara är 40 år sedan. Mycket har hänt men vi har fortfarande långa vägar att vandra. Tänk er bara för 7 år sedan? Då var det inte 3000 personer som deltog i en parad i lilla Söderhamn. Då var det inte 600 betalande gäster på en straightfriendly klubb i samband med Pride. Det blir bättre.

Jeanette Larsson och Buck Angel

Året var 1979. Flera aktivister ringde till Försäkringskassan och sjukskrev sig. De krävde ersättning för att stanna hemma från jobbet på grund av sin homosexualitet. Syftet var att påvisa det orimliga i att deras sexualitet klassades som en sjukdom. Homosexualitet klassades då som en mentalsjukdom i Socialstyrelsens register.

För 40 år sedan idag – den 29 augusti 1979 – samlades ett antal demonstranter på Socialstyrelsens trappa. Kravet var att ta bort sjukdomsklassificeringen av homosexualitet. Barbro Westerholm som var nytillträdd generaldirektör slog sig ner bland demonstranterna och konstaterade: “Det här ska vi väl kunna lösa”. Så blev det också.

Knappt två månader senare, den 19 oktober 1979, ströks ordet homosexualitet ur Socialstyrelsens sjukdomsregister. Numera ses protestaktionen på Socialstyrelsens trappa ibland som början på ett nytt skede i svensk #hbtq-historia.

Mycket har hänt sedan dess. På många sätt har livsvillkoren för hbtq-personer förbättrats. Många drabbas dock fortfarande av diskriminering och andra kränkningar. Vi arbetar därför med att stödja insatser för bästa möjliga sexuella och reproduktiva hälsa – på lika villkor för hela befolkningen.

Lyssna gärna på podd #PåDjupet, avsnitt 12, där Barbro Westerholm själv berättar vad som hände den där dagen 1979. Podden, våra webbutbildningar och filmer om #hbtqi-frågor hittar du på

http://www.socialstyrelsen.se/aktuellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star