MovEat | NK | MovEat

MovEat på NK var en bra och kreativ dag som gav inspiration, sunda tecken att tänka på när det gäller bemötande, service och presentation.
MovEat erbjuder mat- och dryckesvandringar som man gör i egen takt, själv eller tillsammans med vänner och andra matglada. Här upptäcker vi lokala pärlor och häng med olika mathjältar på mysiga delis, doftande bagerier, originella kryp-in, mysiga krogar och coola barer. Ställen som drivs av lokala personligheter med en passion kring mat och dryck och som är måna om att lyfta fram sina kvarter. Det vill säga, att verka för det som gör skillnad.

Det bästa med MovEat är att jag upptäckte pärlor jag vanligtvis aldrig skulle besöka då jag inte har något intresse för exempelvis sötsaker men under denna vandring så förvånade jag mig själv vilket jag återkommer till.

Vi började på Art Bakery där vi avnjöt en laxbowl som presenterades snyggt i ett glas vid fint uppdukat bord, precis som hela stället genomsyrar. Hit kommer jag tillbaks.

Vi vandrade vidare till Melanders Fisk där det var kö och väntetid. Serveringspersonalen var stressad men gjorde sitt bästa för service. Vi fick bord relativt snabbt så jag hann inte gnälla över väntetiden. Vin och alkoholfri öl beställdes in och till bords serverades Jordärtskockssoppa med tryffel och kallrökt lax på botten av pappersmuggen. Soppan var inte imponerande och min öl glömdes bort men serverades till slut med ett dunk ner på bordet och det enda jag såg var servitrisen rygg. Nåja. Presentationen och smaken imponerades inte men däremot dukningen utöver våra pappersmuggar och en snygg menyfolder kunde tas med för framtida intressen.

Vi strosade mot Franska Caféet där vi fick lax med en wasabidressing och sesamfrön på ett fräscht och krispigt salladsblad. Här fanns det bord reserverad enbart för MovEat. Bra tänkt för både gäster och personal.

Dags för kaffepaus och vatten? Efter tre ställen med lax så behövs det något annat? Mot Haga Schweizeri som imponerade på mig. Som jag skrev tidigare så är välkomnande och presentationen superviktigt om ni frågar mig. Haga Schweizeri är en plats jag bara skulle ha gått förbi när jag gästar NK, inte längre. Presentationen, upplägget, bemötande på plats och serviceandan var på topp trots fullsatt.

Det kändes lite rörigt bland serveringspersonalen och det kändes nästan som att det var nytt eftersom alls gjorde allt och då kan det bli lite rörigt om en inte har arbetat in sig på sina stationer? Bortsett från småsaker så är Haga Schweizeri ett ställe jag mycket väl kan tänka mig gästa igen. Här ser vi hur viktigt helheten spelar in.

Här avnjöt vi en liten afternoon tea med smörfralla, smörrrbröd och miniprinsess som presenterades elegant. Trots missen på beställd espresso så gör det ingenting för mycket annat imponerades.

Mot Positano där småtallrikarna redan stod uppradda på bardisken vilket jag inte alls tycker om när vi framför allt åt tartare di Vitello som är kalvtartar med tryffel. Måhända att presentationen var fin men jag hade gärna sett tallrikarna stå på en kylplatta då det inte serverades ala minute vilket jag hade föredragit.

Mot AG Kötthandel som hade minst 5 kockar runt om i deras köttbar och alla tittade ner på sina skärbrädor. Med en väntan som om vi inte närvarade så väntade vi lite till innan någon ens gav oss en blick. Snacka om att känna sig osynlig.

Väl vid presentationen fick vi ett litet smakprov på viltpate, smaksatt med vodka och lingon på croustini med senapsmajonnäs. Jag kunde inte äta upp min viltpate. Den var alldeles för kompakt och lingonen tog över så det växte i mun. Mycket classy och fint upplägg men jag hade haft stora förväntningar på att få avnjuta en rejäl bra köttbit med perfekt stekyta för det är väl vad jag mest ha hört att AG levererar med bravur? Med tanke på att jag avskyr att känna mig osynlig som gäst så blir det inget återbesök men många andra från MovEat har nog inte samma känsla som mig så nya gäster kommer att återkomma.

Dags för lite glass på Lejonet & Björnen.

Här smakade vi på en rejäl skopa med glass med smak av mintchoklad, riven choklad och färska hallon. Vi avnjöt även saffran och honungsglass med krossad pepparkaka och färska hallon. Jag själv njöt då två kulor vegansk glass serverades med smak av choklad från Kung Markatta.

Direkt efter hoppade vi över till Doktor Mat som låg alldeles intill. Här finns det engagemang med kärlek från topp till tå. En riktigt fin och genuin berättelse om Doktor Mat presenterades av själva ägarinnan och hur hennes vision och drömmar och hälsosamma smaker och tankar förblir verklighet tillsammans med hennes man som idag har utökat sin verksamhet.

Här har vi både hållbart och ansvarsfullt när det kommer till design, bestick och fat. Här fick vi 3 små rätter på sesam och misobakad lax med algsallad, frömix och wasabimajonnäs, blomkålscurry med svart ris och fermeterade grönsaker samt så avslutade vi med en riktig len och god chokladmousse med hallon, kokos och gott kaffe.

Här serveras allt gluten och laktosfritt så en som gäst behöver ni aldrig känna er besvärlig då ni frågar om det är laktos eller ej. Tack.

Vad hade vi kvar? Det bästa till sist? På Androuet blev det Comté, Langress & Fourme d’Ambert med bröd och en god körsbärsmarmelad som presenterades snyggt!

Här skulle det ha passat bra med ett glas rött men en kan inte få allt.

Kvar bestod Paradiset med Rawbars på hallon och lakrits samt NK Konfektyr som delade ut mintpraliner. Båda dessa var småbitar en kunde lägga ner i fickan och äta vid senare tillfälle.

Dagen som helhet var väldigt bra och trevlig. Känslan över oupptäckta pärlor, nya smaker och service gav inspiration och mersmak.

MovEat’s ambition är att vi ska upptäcka de lokala smakerna och platserna. Det fick vi på NK och jag skulle kunna tänka mig delta igen vid nästa place för det sammanstrålar och skapar så mycket mera än bara smak på mat.

Som vi inte hade fått nog? Kvällen avslutades med ett glas ripasso på Eatley eller rättare sagt jag gick senare vidare till Sturehof och hälsade på Jossan och därefter avrundade jag min lediga söndag med glädje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star