Gelato | Glass | NK

Kom ner och förbi och köp med dig lite glass så här när sommaren börja knacka på.

Gelato är italienska och betyder glass. Trots detta är det en väsentlig skillnad på gelato och det vi kallar glass.

Till skillnad från traditionella gräddglass är gelato baserad på mjölk. Det gör att vår vaniljgelato har en fetthalt på ca 8% jämfört med gräddglass som håller minst 10% men ofta upp till 20-22% när det handlar om hantverksmässig gräddglass. Dessutom innehåller gelato betydligt mindre invispad luft, mellan 7-20%, vilket gör den kompaktare och krämigare än industritillverkad glass som ofta innehåller en bra bit över 50% luft. Gelato serveras även vid en högre temperatur än gräddglass, ca minus 13 grader mot gräddglassens ca minus 17.

Så vad gör då alla dessa skillnader med konsistens och smak?

Gelato vs gräddglass

Gelato ger en större smakupplevelse eftersom det finns mindre fett som belägger tungan, mer smak per sked beroende på mindre luft, och smaklökarna blir mer levande eftersom temperaturen inte är så kall att det minskar deras känslighet. Då den kokas längre, vispas och kyls långsammare än glass, ger den en krämig och len känsla i munnen.

Sammanfattningsvis är alltså GELATO vs Glass:

Fettsnålare

Smakrikare

Mer glass för pengarna (högre vikt per liter pga mindre luft)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star