Grottlagrad Gruyére | Rotfruktsgratäng

Nu är det höst på riktigt!

Om ni dyker på en riktigt bra höstmarknad så passa på att handla hem det fina från höstens alla fina rotfrukter. I samband med marknaden så kanske ni kommer över en bit ost? Det finns inget som är så gott som Grottlagrad Gruyére över en rotfruktsgratäng.

Gruyère är en av Schweiz mest kända ostar. Det halvhårda till hårda innanmätet smälter i munnen och sprider en nötig, ganska söt smak med blommiga och fruktiga inslag av äpplen och päron. Osten lagras i djupa grottor, som har en hälsosam, mineralrik luft med en åretrunttemperatur på 12,5 grader och en luftfuktighet på 94 %. Passar utmärkt till kex och och ett glas Amarone Tommasi.

Skala och strimla grönskar med lök och krydda samt häll ner en massa grädde och strö över ost. En gratäng behöver inte bli mer komplicerad än så. Gratängen ska vara i ugn ca 45 minuter. Serveras det inte en härlig oxfilé till så går det utmärkt med friterad halloumi eller marinerad portabello som får stekas i bryntsmör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star