Sveriges krögare går samman för att få slut på pandemin

Idag fredag den 29 oktober släpps en film där ett flertal av Sveriges främsta krögare och konditorer deltar. I filmen förklarar kockarna varför det är så viktigt att hela världen får tillgång till vaccin och tittaren uppmanas att skänka vaccinationer till världens fattigaste länder. På cirka 150 restauranger i Sverige kommer affischer sättas upp och menykort delas ut till restauranggästerna. Insamlingsorganisationen Vaccine Forward står bakom initiativet tillsammans med branschorganisationen för besöksnäringen Visita.

– Här i Sverige har 83 procent av befolkningen fått minst en vaccination mot covid-19, medan samma siffra i världens fattigaste länder bara är 3 procent. Det här initiativet är ett sätt att väcka uppmärksamhet och få flera att vara med och skänka pengar. Ingen är säker förrän alla är säkra, säger Elisabeth Thand Ringqvist, initiativtagare och medgrundare till Vaccine Forward.

Filmen syftar till att uppmärksamma att långtifrån alla i världen har tillgång till vaccin och betona vikten av att hjälpa dem att få det. Genom att samla in pengar till vaccin för de som inte har råd, så minskar risken för att viruset muterar, sprids vidare och orsakar en ny pandemi. Flertalet välkända kockar som Jennie Walldén, Daniel Roos, Sandra Mastio, Erik Videgård, PG Nilsson, Fredrik Eriksson, Siri Barje, Johan Jureskog och Malin Söderström deltar. Även Niklas Ekstedt, Mat-Tina, Tareq Taylor och Carl Jan Granqvist stöttar initiativet i sina sociala medier.

– För oss är det inget mindre än en självklarhet, eller rent av vårt ansvar, att vara delaktiga i kampanjen. Och jag vill uppmana alla andra krögare att göra detsamma. Om vi ska få njuta av ett öppet samhälle och levande krogliv behöver alla vaccineras, så att inte mutationer kan utvecklas och komma till Sverige, säger PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier där bland annat Sturehof och Riche ingår.

Vaccine Forward är en ideell organisation som hittills har samlat in över 16 miljoner kronor via GAVI (Globala Vaccinalliansen), för att öka vaccinationsgraden i världens fattigaste länder. Vaccin Forward är nominerad av Dagens Industri till Årets Samhällsförändrare och har etablerat samarbeten med Kry, Doktor24, Coop och fått donationer ifrån alltifrån Sparbanken Sörmland, Länsförsäkringar, Verdane, Quantum, Rasmussengruppen, Wallenius Lines och Zendesk. Vaccine Forward är medlem i Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star