Årets mest hållbara förskola koras!

Det här är så fint att läsa tycker jag och hoppas flera följer. Inte att det blir en trend utan en mer hållbar utveckling!

Skogsbackens förskola i Stenungsund vann KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang på White Guide Junior-galan i Göteborg på tisdagskvällen.

Vinnarmotiveringen lyder ”Köket är den gröna lungan i en verksamhet som arbetar och tänker som man gjorde förr – och som vi alla kommer att tvingas göra inom en snar framtid. En oerhört viktig förebild för offentliga måltidssverige!”

– Det känns helt fantastiskt att uppmärksammas för det vi gör! Vi försöker lära barnen kärleken till maten och hitta magin i både tillredning och ätande, säger köksmästare Mona Utsten på Skogsbackens förskola.

Utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurangdelas ut av KRAV i samarbete med White Guide Junior. Syftet är att premiera en skolrestaurang som arbetar framgångsrikt med hållbarhet både på kort och på lång sikt. Skogsbackens förskola är certifierad på den högsta nivån – tre stjärnor*.

– Varje barn är planetskötare och de vet varifrån maten kommer och att man inte ska slänga mat. De lär varandra att ta små portioner men flera gånger, säger Mona Utsten.

Skogsbackens förskola har ett inspirerande helhetstänk som genomsyras av hållbarhetsfrågorna. White Guide Junior och Senior sätter ljuset på det offentliga köket, höjer kvaliteten och statusen för de som arbetar med den offentliga måltiden. Alla nominerade är i våra ögon vinnare och inspiratörer, tillsammans med White Guide Junior vill vi fortsätta att uppmuntra insatserna och vi ser redan fram emot nästa års upplaga, säger Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.

KRAV-certifieringen inom offentlig sektor växer stadigt och nu är cirka 1 000 förskolor, skolor och äldreboenden med och bidrar till utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel. Offentliga kök kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen:

  • En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

Mer om White Guide Junior på www.whiteguidejunior.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s