Svensk Vinter | Mackmyra whisky | Årets Svenska Glögg

ra24j1y5zpcr71a4yn5e7228975143637930741.jpgSVENSK VINTER är kanske den mest spännande svenska nyheten inför varmdrycksäsongen 2018/19. En glögg som är en kryddig kärleksaffär mellan svensk ursprungsromantik och stolt hantverkstradition. Friskt fruktigt vitt vin, ingefära, pomerans, kanel och äkta vanilj toppat med en ofiltrerad ekig maltwhisky direkt från fatet. En stämningshöjare som lämpar sig lika perfekt på julbord och under glöggfester som vid sprakande brasor efter en krispig skiddag i fjällen.

– Glöggen har en angenämt mjuk framtoning, diskret citrus i kombination med glöggkryddor och ett inslag av vanilj, beskriver Mackmyras Master Blender Angela D´Orazio. Whiskyn vi använt är en single malt som lagrats i fem år i lätt rostade ekfat i vår egen gruva i Bodås.

Svensk Vinter fungerar inte bara som glögg utan har dessutom visat sig ypperlig som basingrediens för innovativa grepp bakom bardisken. I vinter kommer därför ett antal utvalda bartenders runt om i Sverige utmanas att skapa sina personliga versioner av Svensk Vinters egen ”glögg-grogg”. Varm eller kall efter behag! Svensk Vinter nr 8021302 finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment från och med 26 september.

”Glögg dricker man väl bara till jul”, invänder nu kanske Vän af Ordning. Men faktum är att kopplingen till just denna högtid är förhållandevis ny. I varje fall ur perspektivet att man kryddat vin ända sedan antiken. I slutet av 1800-talet började svenska vinhandlare sälja färdigblandad glögg på flaska. I år firar malmöbaserade familjeföretaget Saturnus 125 års-jubileum som glöggtillverkare. Redan första året 1893 gjorde Saturnus sortiment – som förutom glögg även bestod av likör och sprit–succé och deras glögg har sedan dess vunnit otaliga tester.

I sin skånska glöggfabrik lagar Saturnus all glögg från grunden. Här tummas inte på kvalitet – varken i råvaror eller i tillverkningen. Genom skickligt hantverk lockas alla de goda smaker som gör glöggen så mustig och välsmakande fram.

Sedan 1920 har Saturnus varit i familjen Liepes ägo. Nuvarande VD:n Edward Liepe, som utvecklat företaget till en utpräglad svensk dryckesaktör med såväl egna egenproducerade drycker som agenturprodukter, tillhör ägarfamiljens fjärde generation. Glöggen har varit en central del sedan starten 1893 och idag är Saturnus Sveriges största och äldsta glöggproducent.

Mackmyra Svensk Whisky är ett svenskt whiskydestilleri som grundades 1999. Samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. År 2001 fastslogs två recept, ett elegant och fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd åt orden svensk maltwhisky.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s