Julmiddag med Himmelsraften |Spritmuseum

Varför har vi så mycket kryddor i julens drycker och hur ser kryddorna ut? Det får man svar på när man besöker vinterutställningen En kryddad jul på Spritmuseum.

Framförallt får man reda på mer om julens öl, snaps och glögg och vad kryddorna har för egenskaper. Blir man verkligen snäll av pepparkakor? Allt illustrerat av fotografen Edvard Koinbergs fantastiska kryddbilder. Och det är troligen Stockholms mest väldoftande utställning.

Utställningen visas 13 november 2018 – 13 januari 2019.

Julmiddag med Himmelsraften

Just nu håller kockarna på Spritmuseum på att tillverka både julöl, glögg och kryddar snapsar. För självklart ska ett Spritmuseum erbjuda sina egna tolkningar på de klassiska dryckerna. Den 22 november och fram till jul bjuder Spritmuseums restaurang in till en unik julmiddag. Kvällen börjar med en visning där besökarna får lyssna på minst 10 ”åfanismer” om julens drycker och traditioner samtidigt som de får provsmaka tilltugg och dryck från Spritmuseums kritikerrosade kök.

Visningen följs av en middag baserad på traditionella råvaror i ny tappning. Den kryddade avsmakningsmenyn skapad av Petter Nilsson, kökschef, och hans team består av sex serveringar, en blandning av det traditionella med det moderna. Det bjuds bl.a. på strömming med syrad grädde och malt, julpâté, anka stekt på benet, himmelsraften och som avslutning söta smaker från en Clementincurd med risgrynsmaränger samt lite extra till kaffet. En vegetarisk meny finns att välja. Från Dryckeslabbet serveras bl.a. museets egna kombucha, glögg och julöl. Petter Nilsson har en unik förmåga att kombinera konstnärliga smakupplevelser med enkelhet och tillgänglighet och hitta nya ingångar till klassiska svenska mattraditioner.

*åfanism – å fan, saker du troligen inte hade en aning om.

Pris: 1 185 kr/pers. exkl moms. I priset ingår visning, smakprover av mat och dryck under visningen, sex rätter samt något till kaffet. 800 kr exkl moms för enbart julbord. Dryck till maten tillkommer.

Foto: Erik Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star