Sexköpslagen 20 år

Jag var på en viktig och intressant föreläsning på Pride House häromdagen. RFSL anordnade ett seminarium ”Sveriges sexköpslag fyller 20 år. Är det verkligen något vi ska fira och vara stolta över undrar förbundet som vill verka för sexarbetares rättigheter och möjligheter”. Rose Alliance, RFSL, Amnesty och Fuckförbundet vill riva upp sexköpslagen.

Organisationen Rose Alliance startades 2010 av Pye Jacobsson i syfte att dels organisera sexarbetare, dels bilda opinion för sexarbetares rättigheter. Rose Alliance förespråkar självbestämmande och rättigheter för sexarbetare och försvarar både rätten att sälja sex såväl som rätten att sluta sälja sex. Jag är gärna med och stöttar i mån av tid och kunskap.

Organisationen Fuckförbundet har jag aldrig hört talas om men är skeptisk till val av namnet.

Däremot hade jag önskat en debatt och konstruktiva diskussioner när det var så pass fullt i salen om hur vi ska arbeta för att prostitution bör avkriminaliseras. Det ska vara lagligt att både sälja och köpa sex. Att bara förbjuda köp, i enlighet med den svenska modellen, leder till att prostitutionen flyttar till otrygga miljöer, vilket försvårar.

Idag är det ett brott bara du skjutsar din vän/kompis till sitt jobb om hen arbetar som prostituerad. Avkriminalisering av prostitution ger sexarbetare bättre möjligheter att utnyttja sina rättigheter till bland annat vård och skydd. Det skapar en tryggare arbetsmiljö och leder till att prostituerade slipper dras med brottsregister hela livet.

Våra sexarbetare har rätt till samma trygghet, rättigheter och skyldigheter som oss på sin arbetsplats.

Rose Alliance värdegrund:
1. Sexarbete är arbete och ska ha samma arbetsrättsliga skydd som andra arbeten.
2. De mänskliga rättigheterna gäller alla och vi värnar om allas lika värde.
3. Sexarbetare äger den absoluta rätten att tala i egen sak.
4. Vi respekterar sexarbetares mångfald av erfarenheter och åsikter samt rätten till anonymitet och integritet.
5. Rose Alliance är emot all kriminalisering av sexuella handlingar mot ersättning som sker mellan samtyckande, myndiga personer samt kriminalisering av tredje part.*
6. Rose Alliance är emot alla former av tvång, våld, sexuellt utnyttjande samt arbete under slavliknande förhållanden.

>> Se mera info: Var med och stötta kampen för att alla har rätt till trygghet och skyldigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: