NYHET! Banbrytande svensk gin från småskaligt hantverksdestilleri

Småskaligt hantverksdestilleri i halländska Fjärås i Kungsbacka kommun, bidrar nu till att sätta Sverige på den internationella gin-kartan. Den allra första lanseringen från Fieruaas Distillery är Fjäre Rare Distilled Gin, som lanseras på tre lokala systembolag samt finns tillgänglig i hela landet via webbeställning.

Men det är bara en smygstart på en förmodad framgångssaga. För som vi kunde förtälja redan i våras, vann tvåmannadestilleriet stororder med sin London Dry Gin hos Systembolaget – då efter endast fem månaders verksamhet.

London Dry är den mest högkvalitativa gin som produceras i världen och man tävlade och vann mot flera stora internationella varumärken.
Fieruaas Distillery London Dry Gin kommer att finnas i hyllan hos 172 systembolag i landet i juni 2021.

Men nog om den. För nu är det alltså premiär för det halländska destilleriets första lansering, Fjäre Rare Distilled Gin.
Vad det handlar om är en gin med komplex och välbalanserad smak med inslag av enbär, anis, citrusskal, korianderfrön och örtblad. Alkoholhalten ligger på 45 procent.

I en så kallad ”distilled gin” som denna är, får man enligt regelverket addera aromer efter destillation. Dock har Fjäre Rare Distilled Gin gjorts enligt samma principer som en London Dry Gin.

– Vi har kryddat ginen med bladväxten Pors innan destillation. Därför har den också fått tillägget ”rare” i namnet. Jag har själv plockat, torkat och valt ut de allra bästa bladen till vår gin, berättar Michael Zachrisson, som tillsammans med sonen Jacob driver Fieruaas Distillery.

Pors växer i låga buskar och är vanligt förekommande längs vikar och sjökanter. Pors är lätt parfymerad, frisk och kryddig i sin karaktär, och har även inslag av citrus.

Fjäre Rare Distilled Gin lanseras i systembolagets beställningssortiment den 1 september. Produkten kommer även att finnas i hyllan hos två systembolag i Kungsbacka och ett i Hovås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star