Gråärtbiff | Baljväxtfärs

Lördagens middag bestod av gråärtbiffar med pressgurka, handplockade lingon från Galven, kokt potatis och blanchade morrötter. Pricken över i:et är såsen gjord på crème fraîche, viltfond, tomatpuré och messmör.

Gråärt finns även i baljväxtfärsen som utvecklades på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåkers gård, norr om Stockholm, där man arbetar för att bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem.

Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter; gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja (olja, frö och skalrester) och en gnutta salt. Inget annat. Därmed är baljväxtfärsen helt fri från soja. Baljväxterna binder kväve från luften i jorden. Det minskar behovet av konstgödsel som är mycket energikrävande att tillverka och som bidrar till övergödningen av våra hav. Kvävet förbättrar också jordens kvalitet. Råvarorna är protein- och fiberrika, och har heller inte processats genom texturering eller extrudering.

Jag fick lära mig mycket om baljväxtfärsen under min sista tid på Dao Beach. Fina Robin briljerade med baljväxtfärs-spett som vi serverade till ett par bufféer där även lammspett erbjöds. Vilka spett tog slut först tror ni?

Gråtärtbiffarna fylld med solrosfrön, morrötter, palsternacka och kryddor satt som ett smäck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star