Sea Gypsies  | The Sea Gypsies | Sea Pearl | The Sea Gypsies Village

Vi har besökt Sea Gypsies Village. Det är verkligen kontrasternas kontrast i Thailand. En får perspektiv på semestern. Jag blev lite sänkt men samtidigt är detta deras samhälle och liv. Jag blev mest dämpad över hur rörd en äldre herre blev då min fina resekompis lämnade 100 bath när allt vi handlade bara kostade 37 bath. Då handlade vi vatten till chauffören och en massa snacks.

Dom flesta Sjözigenare bor på stor eller en liten flotte på havet och reser omkring. Många av fruarna och barnen är hemma och lagar mat, tvättar och lagar fiskeredskap.

Alla redskap som används gör dom för hand med de verktyg i olika former som finns.

Hur fiskar vi: Det Gypsies sänker ner riktigt stora, fyrkantiga kräftburar eller dyker med slang. Det fiskas upp kräftor, krabba, musslor, flera olika sorters fisk och ostron.

I ostronen finns det pärlor som dom gör pärlhalsband på. Inne på Phuket finns det stora centrum med pärlhalsband eller vilket stånd som helst för flera hundra bath.

Inne på Gypsies Village handlar du för en pinsam låg summa beroende på vad du väljer.

Framåt morgonkvisten gör vissa i ordning fiskeredskap från gårdagen som är redo framåt kvällen. Det börjar även preppas för matmarknad mot lunch. Här köper ni färsk fisk, skaldjur och mat från stånden till priser som är i den summa som en sea Gypsies har råd med.

Vissa fåglar i Thailand är verkligen så dyra att köpa!
Här ser ni en longtail boat som någon eller några håller på att snickra ihop!

Här preppas det för kokta ostron, färska ostron och andra tillgångar med ostron. Det luktar och osar friska och härliga dofter från eleden, pannan och kryddorna.

Det känns lite pinsamt och jobbigt att strosa omkring i området och en tycker att människorna ser övergivna ut men så fort du hälsar (khop khun ka) eller säger Sawadee så lyser allt upp som om någon kom åt knappen på solen och allt blir till ett ljus.

Mina tankar och funderingar går på högvarv när jag ser barn och kvinnor mitt på vardagen mitt i veckan sitter och pratar, äter, ligger eller ligger och sover på vad en skulle kunna göra mer? Å andra sidan vad är det mer som behövs? Det är så familjärt i området och alla hjälps åt med saker vi knappt kan stava till.

Inne i huset där det säljs pärlor känns det både lurt men även väldigt genuint. Tjejen som sålde pärla till min resekompis kunde någorlunda bra engelska och kunde förklara skillnaden på freshvatten som några pärlor kom i från samt havet. Pärla som min resekompis köpte är mest värdefull av alla pärlor i världen. Den är minst polerad och fixad. Den är upptagen av en fiskare själv från den dagen det fanns lycka på fisket. Den pärlan köpte min resekamrat. Den kommer att bli beställd och klar till dagen efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star