Tillmans | Dao Beach | Parisare | På den vägen är det

Äntligen serveras det lite Hälsningemat på Dao. På dagtid steker vi bland annat parisare som serveras med bröd, bostongurka, ketchup och senap.

Det finaste av allt är att min morfar var en utav de som var med från början med Tillmans charkuteri Bollnäs.

När Tore Tillman började sin karriär inom charkuteriyrket jobbade han hos Arvid Noréns charkuteri och slakterifirma. Redan som ung tonåring fick han ett tillstånd av självaste kungen som berättigade honom att köra slakteribilen trots att han inte hade åldern inne. När han sedan 1950, tog över lokalerna efter Nilssons Charkuteri på Björktjäravägen 21, brukade han ta sig från Hertsjö, in till jobbet på en lättviktare.

Lilla Butiken

En trogen vän till Tore var hans räknemaskin. Många remsor gick det nog åt innan han till slut bestämde sig för att förverkliga drömmen om att bli sin egen arbetsgivare. Att han kunde göra korv var det aldrig någon tvekan om, det visste han med säkerhet. Han startade 1950 i Nilssons gamla lokaler på Björktjära. Där bedrev han verksamheten under ungefär två år innan han fick tillfälle att köpa ”Lilla Butiken” av Uno Stjärnberg. Under den första tiden hade Tore hjälp av Kalle Persson och Henning Nilsson vid sin tillverkning. När verksamheten flyttades till Lilla Butiken blev det också flera arbetstillfällen.

Erik Törnblom, Erik Selin, Ingvar Sundin, Einar Elmelind och Erik Nedstam var några som tidigt kom med i bilden. Självklart också mamma Anna Tillman som bl a hjälpte till med att skiva smörgåsmat. Det värsta Tore visste var att ligga i skuld. När han startade fick han dock låna pengar så att han kunde göra den första korven. Den sålde han, och för pengarna kunde han köpa ingredienser och göra mera korv. Och som man säger: på den vägen är det.

Från Bollnäs till Dao Beach.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star